Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari Julai, 2011

Surat kepada kawan : Kelip Mata

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Kehadapan saudara/i disana. Semoga sihat hendaknya. Saya sihat walafiat syukur.

          Warkah kali ini bertajuk Kelip Mata. Aku saja mau bagi tajuk macam itu. Konon-konon eye catch la ye.  Sebenarnya Kelip Mata yang aku maksudkan bukan mata, sumpah bukan kelip mata. Begini ceritanya.
          Alkisah.....tayyiip... Maka tersebutlah kisah....toyyiiib...

          Untuk pengetahuan saudara/i pada cuti kali ini, aku ditugaskan oleh mama untuk hantar dan ambil adik ke sekolah. Sekolah itu bernama SM St. Paul Beaufort. Alah dekat jalan besar juga. Jadi, senanglah tak jauh sangat. Walaubagaimanapun, ketika berada di simpang sekolah tersebut, trafik sangat sesak. Pada mulanya, keadaan ini telah memaksa aku untuk mengeluarkan hikmat terhebat skill pemanduanku. Aku masukkan gear satu dalam standby. Kemudian aku press pedal minyak sesuka hati menjadikan kereta kupandu terhenjut-henjut sesuka hatinya juga pun. Lalu, aku pun nampak macam ada chance nak masuk …

Surat kepada kawan 2

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Kehadapan saudara di sana

          Apa khabar sihat? Semoga sihat sejahtera hendaknya. Aku sihat saja disini bersama keluarga. Aku baru saja pulang dari kampung melawat nenek. Aku dan bapa memasang sinki baru. Supaya senang mencuci pinggan mangkuk. Nenek pun sihat alhamdulillah.
         Warkah kali ini adalah bertujuan untuk memberitahu kepada awak mengenai pengalaman berada di kampung. Yalah sudah sibuk dengan semester pendek tiada masa untuk pulang. Seronok rasanya bila pulang. Banyak memori lama datang kembali. Sekarang aku berada di Kg Luagan, Beaufort. Di sini selalu hujan. Tapi seronok hujannya. Malam ini ada nisfu sya'ban di masjid. Lama dah tak ikut acara macam ni. Kali bertuah berpeluang untuk ikut. Tak tahu apa nak dibuat ni. Ikut sajalah. Lagipun masjid tu depan rumah saja. Turun saja tangga dah sampai tangga masjid. 
             Semasa tengah seronok bercerita dengan kakak yang kedua, Siti Faezah, teringat pula permainan masa kecil-ke…

Surat kepada kawan

Assalamualaikum

          Ke hadapan kawanku yang berada dalam keadaan sihat hendaknya. Aku juga sihat walafiat. Alhamdulillah.
          Apa mu buat disana? baca suratkhabar kan? Aku pun baca suratkhabar juga. Berita Harian Khamis 7 Julai 2011. Di ruangan rencana. Tajuk berita itu yang ku baca, "Mengapa orang tidak fasih berbahasa Inggeris diperlekehkan". Isi kandungan rencana yang ditulis oleh En. Rejal Arbee adalah kita patut lebih malu jika tidak pandai berbahasa Melayu. Aku setuju lah dengan tulisannya ini. Aku rasa malu tau kalau tidak fasih berbahasa Melayu berbanding Bahasa Inggeris.
          Kata Rejal Arbee tu katanya beliau hairan apabila terdaoat sebahagian daripada rakyat negara ini yang berterusan memandang rendah mereka yang kurang fasih berbahasa Inggeris. Menurut beliau situasi ini menggambarkan bahawa orang yang tidak pandai bahasa Inggeris tu tidak mempunyai intelek yang tinggi, Eee...marah juga bila mengetahui kebenaran ini kan. Walhal bahasa Melayu tu sang…

Bulan Ramadhan

Assalamualaikum
   Kehadapan para pembaca sekalian.
Hari ini hanya berehat sendirian di bilik. Maklumlah dah habis semester pendek. Jadi, apa yang saya buat ialah menonton anime Jepun iaitu Bleach dari Episod 1 hingga episod 329. Memang best jugalah sebab tiada sudah perkara mahu difikirkan dalam jangka masa pendek ini.
        Walaugaimanapun, harus juga saya terima hakikat bahawa semseter baru akan bermula tidak lama lagi. Ini membuktikan bahawa cuti untuk saya berehat juga tidak panjang. Em.. entahlah nak buat apa. Tapi yang pasti, saya kena mengumpulkan cerita Jenaka Masyarakat Brunei sebanyak 100 buah. 
       Tapi, buat masa ini berehat dulu. Ketika baring-baring atas katil, teringat pula suasana bulan ramadhan yang lalu. Oh ya bulan ramadhan akan tiba tidak lama lagi. Wah seronoknya kerana hari yang ditunggu-tunggu bakal tiba. Masih ingat lagi pertama kali berpuasa penuh selama sebulan. Masa itu, sungguh semangat kerana dijanjikan wang sebanyak RM30 daripada parents. Apa lagi berhe…

Lega Sedikit

Salam Semua

Fuh Lega sedikit setelah selesai menghantar assignment terakhir siang tadi.

Akhirnya semester pendek yang agak padat jadualnya berakhir juga.

Sekarang bolehlah fokus kepada membuat final projek tahun 3 iaitu

"MINI TESIS"

Tajuk mini tesis saya ialah Cerita Rakyat

"Cerita Jenaka Masyarakat Brunei"

So, sekarang misi terbaru ialah mengumpulkan sebanyak 100 cerita daripada orang kampung.

Semoga saya berjaya nanti mengumpulkannya ya.

Doakan saja kejayaanku.

Setakat disini
(^_^)
:: PAUSE ::

Kumbang

Salam Semua

Entri kali ini nak bercerita mengenai kumbang...

Semasa tengah seronok bermain game, tiba-tiba ada pula kumbang mengacau.

Saya nak pukul ja kumbang tu, tapi...

Bila difikirkan balik, bukankah suatu peluang besar kita untuk melihat dengan lebih dekat serangga tu

Serangga juga makhluk tuhan apa...

ni gambarnya



Ragam Gerak Tarian Adai-Adai

Salam kepada Kambing Hitam... (^_^)

Ini ada lah serba sedikit gerak mengenai tarian adai-adai mengikut pengetahuan ku hehe...selepas bertanya kepada salah seorang pelopornya....

Pergerakan atau ragam basically daripada kehidupan seorang Nelayan.

Bagi Lelaki

1) Membubu

2) Menjala

3) Mengambur

4) Mendayung

5) Menolak perahu

Perempuan:

1) Menyidai (menjemur ikan)

2) Ragam bekerjasama (bagi kedua-dua jantina)

Hehe..itu saja yang aku tahu... Kalau nak tahu banyak lagi cubalah contact:


Di Facebook atau call : 0138734558

Latest

Salam blogger to all reader..
Wow Ricky dah ada blog dah hehe
Thats all
(^_^)
:: PAUSE ::