9 Makanan Favourite Sabahan Yang Aku Tau

Salam 1 Malaysia!
Salam blogger, salam sejahtera dan Assalamualaikum

Aiseh mentang-mentang tajuk mengenai "Makanan Favourite Sabahan" Salam mula-mula pun Salam 1 Malaysia.. (supaya nampak Patriotik)

Ok, saya nak cerita atau kongsi pasal makanan tradisi Sabah.

Cuma sekadar untuk dikongsi (kongsi kong si kong shili yah) saja.... (^_^)*

Tanpa melengahkan masa MEMPERKENALKAN....TEN TE DENG (atau TADA)


1) "Ambuyat @ Sagu + Jeruk Mambangan@Bambangan + Gulai Pucuk Ubi bersantan + Ikan Rebus"
- Ah ini bintang yang pertama , (kasi 5 bintang) *****

2) "Ikan Ampap"
- Ikan asam pedas (samada ikan basung atau rumahan) yang ditumis kering" ****

3) "Biskut Cicah Kupi".
-Ini makanan tradisi paling feymes di Sabah. Jadi tanda **** bintang untuk yg kedua
.
4) "Milo Seterika Atau Terus Makan"
- Milo Seterika di simpan dalam plastik, lapis sama kain lalu di seterika menjadi Coklat. (biasanya di asrama) ***

5) "Ais Karung"
- Air bandung atau Milo di simpan dalam plastik Ais Krim dan dikeraskan. (masa budak2 ne sedap) ***

6) "Biskut Pingpong Campur Susu Junjung"
-Kawanku kata Fofuler di Pantai Timur Sabah***

7) "Soto"
- Mee Sup. ***

8) "Biskut Mayat" - Biskut dalam tin besar berJenama King Kong. Di panggil biskut mayat kerana biasa di hidang di tempat orang kematian. Semasa mahu menguburkan mayat.***

9) "Kelupis dan Wajid" - Kelupis-Nasi pulut. Wajid- nasi pulut yang dicampur dengan gula Melaka. Ini merupakan makanan yang biasanya mesti ada di majlis kawin. So bagi *****

Skala :
(*****) = Markah penuh
(*)         = Satu Markah

Ok, ada 9 saja yang aku teringat dan yang aku tanya-tanya kawan.

Tapi ada banyak lagi tuh...

So, kepada Sabahan Bolgger.... Kalau ada lagi, kasi tulist di tempat komen tu ah..

Bah itu saja, Sekian. Terima Kasih

(^_^)*

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Tarian Adai-Adai

Sumandak!

Di Sebalik Potachips