Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari Ogos, 2012

Lokasi Tanjung Rambutan

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada para pembaca yang mulia sekalian.
Ketika duduk menonton boxing Olimpik 2012 di London bersama mama dan bapa, (actually menonton di rumah) Tiba-tiba terfikir, Di manakah lokasi sebenar Tanjung Rambutan? (Saja nak buka cerita kerana boring tengok boxing).
Mula-mula bapa cakap internet kan ada?
Mama cakap di Kedah kalau tak silap.
Bapa pula cakap di N. Sembilan
Then, kami pun biarkan sambung tengok tv.
Saya berasa tidak puas hati lalu mula menggoogle dan ini hasilnya:

Huh, di Perak rupanya. Barulah tahu sekarang.

Kenapa orang selalu kaitkan orang gila dengan tempat ni?
P/S: Suka concern hal-hal remeh macam ni.
Baiklah sekian dahulu. Wasalam (^_^)

5 Tips blogger baru

Assalamualaikum dan salam sejahtera
Kali ini nak berkongsi mengenai tips kepada blogger baru.
5 perkara perlu diberi perhatian kepada blogger baru.
1) Memuat halaman (Page Loading) Perkara pertama yang perlu diambil kira adalah page loading perlu cepat. Blog MESTILAH blog yang cepat load agar readers tidak menunggu lama. Sekiranya lambat, confirm readers akan cancel je page tu.
2) Entri Apa yang penting adalah entri yang menarik. Entri yang menarik mestilah simple, tidak berat, mudah difahami dan menggunakan bahasa seharian. Tajuk entri juga mesti eye catching. (rujuklah tajuk-tajuk dalam berita atau suratkhabar) atau tajuk blogger yang lain.
3) Tiada muzik background Biasanya blogger akan membenam kod muzik background. Tak Perlu. Muzik ini akan mengganggu reader untuk membaca. Lagipun, sudah menjadi kebiasaan readers memang dah pasang muzik kat lappy atau pc dorang. So, NEVER pasang muzik.
4) Kemas Blog anda mestilah kemas. Jangan terlalu banyak banner atau poster iklan.
5) Biodata Sedia…

Sedekah

Assalamualaikum kepada semua pengunjung!
Alhamdulillah.
Hari ini, masuklah hari ke 22 berpuasa. (Harap anda semua pun puasa penuh ye :D)
Saya cuma nak berkongsi bahawa adalah baik sekiranya kita banyakkan bersedekah pada bulan Ramadhan. Jom dengar cerita yang saya dengar semasa menonton rancangan 30 minit bersama Ustaz Don:
Cerita pokok kurma condong.



Pada zaman rasulullah, ada sebuah pokok kurma yang condong. Pokok kurma itu dimiliki oleh seorang pakcik. Dia sangat sayang pokok tersebut kerana memiliki buah yang lazat. Masalahnya, pokok tersbut condong ke rumah jiran pakcik tersebut. Jiran pakcik itu tersangatlah miskin. Jiran itu mempunyai anak-anak kecil.
Pada suatu hari pakcik kurma tersebut menjolok buah kurma tersebut. Setiap kali menjolok buah kurma itu akan jatuh ke rumah si miskin tadi. Apa lagi anak-anak si miskin ini pun terus memakan buah kurma yang jatuh itu. Oleh kerana terlalu sayangkan buah kurma itu, pakcik tersebut terus merampas semula buah kurma tersebut daripada a…

Nice Speak

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua readers

Baiklah, tulisan kali ini cuma nak share mengenai quote yang jadi favourite saya.

1) Semua orang ingat dia akan mati kalau berterus terang.... 

2) Menyukai seseorang itu adalah satu anugerah so dont be afraid, but be thankful....

3) Mengenali diri sendiri supaya tahu tanggung jawab diri

4) Bila check2 nda banyak gambar mama sama bapa di album ku.....(Sebab ia terpahat di dalam hati dan minda, x perlu simpan dalam album)

5) Buat baik selalu di pandang serong sebab mau menguji keikhlasan kita.

6) kebudayaan adalah "way of life". Kesenian ialah keindahan. Ia ditulis dan disimpan. Sebagai panduan dan rujukan. Penuh pengajaran dan teladan. Dr dulu tuk yg di depan. Spy tahu asal kedudukan. Kan3...

7) ikan kalau sudah di goreng. Mana lagi kita kenal ikan apa.