5 Tips blogger baru

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Kali ini nak berkongsi mengenai tips kepada blogger baru.

5 perkara perlu diberi perhatian kepada blogger baru.

1) Memuat halaman (Page Loading)
Perkara pertama yang perlu diambil kira adalah page loading perlu cepat. Blog MESTILAH blog yang cepat load agar readers tidak menunggu lama. Sekiranya lambat, confirm readers akan cancel je page tu.

2) Entri
Apa yang penting adalah entri yang menarik. Entri yang menarik mestilah simple, tidak berat, mudah difahami dan menggunakan bahasa seharian. Tajuk entri juga mesti eye catching. (rujuklah tajuk-tajuk dalam berita atau suratkhabar) atau tajuk blogger yang lain.

3) Tiada muzik background
Biasanya blogger akan membenam kod muzik background. Tak Perlu. Muzik ini akan mengganggu reader untuk membaca. Lagipun, sudah menjadi kebiasaan readers memang dah pasang muzik kat lappy atau pc dorang. So, NEVER pasang muzik.

4) Kemas
Blog anda mestilah kemas. Jangan terlalu banyak banner atau poster iklan.

5) Biodata
Sediakan sedikit biodata penulis. Cth: Nama, Lokasi, dan contact. (kalau saya bagi lengkap je siap no tel. Kalau x nak, bagi email je).

5 tips ini berdasarkan pengalaman ketika blogwalking blog-blog rakan. So, kalau ada apa-apa tips lain, kongsilah dengan saya. Semoga dengannya dapat membantu rakan-rakan blogger yang baru. Hehe...

Sekian dahulu.

(^_^)

Ulasan

  1. thanks for the info.. saya pun new lagi nie..hikhikhik

    BalasPadam
    Balasan
    1. Youre welceome...Actually saya pun kira masih baru juga.. Hehe...Sama2lah kita berkongsi pengalaman yer :D

      Padam

Catat Ulasan

Terima Kasih atas komen yang anda berikan. Ianya amat berguna dan saya amat menghargainya.

Catatan popular daripada blog ini

Tarian Adai-Adai

Sumandak!

Di Sebalik Potachips