Langkau ke kandungan utama

Pomade 20's, Ducktail, Pompadour dan Quif

Assalamualaikum.

Pommade
Menurut wikipedia  pommade berasal dari perkataan French. Bermaksud salap. Salap adalah sejenis ubat lebam untuk mencegah kuman. 
Salap adalah , likat , penyediaan homogen separa pepejal, yang paling biasa yang berminyak , minyak tebal (minyak 80 % - air 20 %) dengan kelikatan yang tinggi, yang bertujuan untuk aplikasi luaran untuk kulit atau membran mukus

1920's
Pada tahun 20-an ia menggunakan   bear fat (Lemak Beruang) atau lard, Lanolin (gris bulu), beeswax (lilin lebah), dan petroleum jelly (jeli petroleum). Antara jenama terawal ketika itu ialah Murray's Superior Pomade. Berbanding gel dan semburan, Pommade tahan lebih lama, berkilat dan rapi. Sehingga perlu mencuci beberapa kali untuk menghilangkannya.

Stail Rambut

Stail rambut yang menggunakan Pommade ialah ducktailpompadour, dan quiff.


Ducktail

Elvis dengan Pompadour

Elly Jackson Of Laroux dengan Quiff

Pandangan Peribadi
Secara peribadi saya kurang meminati Pommade untuk digunakan ke atas rambut kerana kesukaran untuk membersihkannya. Selain itu, bahan yang digunakan adalah lemak haiwan yang saya memang tidak suka kerana terlalu likat. Itu terpulang kepada kesukaan masing-masing. Tapi, bila melihat abang, adik dan kawan-kawan lain memakainya smart juga.

Muka confident

Hahaha
Terima kasih kepada Sukman Abd Malik di Bro's Barbershop KK yang menggunting rambut yang emsem ini. Hihi.

Sekian.

(^_^)v

Catatan popular daripada blog ini

Sumandak!

Salam Blogger dan Salam Pembaca...

Hari ini saya mau cerita sikit mengenai SUMANDAK...

Sumandak adalah bahasa dusun di Sabah yang bermaksud perempuan. (yang saya tau lah)

Namun, kebiasaannya Sabahan merujuk sumandak itu ialah "gadis dusun cantik"

Ya, saya setuju itu. Atukoi...

Sumandak di Sabah semua cantik-cantik. Bukan setakat cantik dari paras rupa, malah budi bahasa mereka yang sopan santun dan peramah menyokong lagi kekuatan maksud bagi perkataan "cantik" tersebut. Kebanyakan orang-orang dusun memang peramah kerana sudah menjadi adat dan kebiasaan mereka semenjak kecil lagi dalam komuniti mereka.

Hal ini telah menyebabkan ramai individu bukan sahaja dari Sabah malah seluruh Malaysia terpikat dengan kecantikan mereka ini. Mempunyai paras rupa yang putih melepak dan sentiasa melemparkan senyuman menambah lagi perasaan cinta terhadap mereka. Seperti juga gelaran "Perempuan Melayu Terakhir" yang popular dalam kalangan orang Melayu, di Sabah tampak simila…

Tarian Adai-Adai

Penghargaan
Syukur ke hadrat ilahi dengan limpah kurnianya memberikan kekuatan dan keyakinan dalam menghasilkan kerja kursus yang pertama ini buat hambanya yang super lemah dan serba serbi kekurangan.Dalam menghasilkan sesuatu kerja kursus ianya suatu proses yang memakan masa lama untuk membaca dan memahami serta menghayati setiap naskhah buku,laman web jurnal atau petikan-petikan ensiklopedia.Justeru dengan rezeki yang diberikan oleh tuhan iaitu kesihatan tubuh badan faktor utama kejayaan penghasilan kajian ini.Tidak dilupakan kepada Puan Sri Ningsih yang banyak memberi tunjuk ajar dan ruang masa kepada para pelajarnya dengan penuh dedikasi dan tauliah.Semoga tuhan akan memberikan kesihatan dan rezeki yang berlimpah ruah kepada puan.Ucapan terima kasih juga saya tujukan kepada rakan-rakan yang membantu dalam penghasilan kajian ini.Terima kasih semua.
Setiap semester pelajar-pelajar tahun 1 Seni Kreatif (HA11) akan membuat kerja kursus di bawah kod kursus CA10103 Sejarah Tari yang di…

Festival Bagandang Beaufort 2016

Assalamualaikum.
Baru saja kelmarin update blog mengenai SIFF. Hari ni mengenai Pesta Bagandang Beaufort pula. Bagandang ini diambil daripada acara bermain alat muzik tradisi kulintangan. Selain itu berlangsung juga Beaufort Vintage Festival hasil usaha pengusaha-pengusaha bundle Beaufort. Inilah sebenarnya niat sebenar aku nak pergi. Mencari baju atau pakaian terpakai. Manalah tahu jumpa yang murah-murah.
Kami dah pergi, kamu sudah?


Sempat juga rembat Kebab Ayam dan Mickey Mouse
Meriah acara ni sampai tak sempat nak ambil gambar suasana ketika itu. Hihi. Pesta Bagandang tidak pasti bila tapi Vintage Festival ini berlangsung selama lima hari dari 27-31 Julai 2016. Kemeriahan ini diserikan lagi dengan persembahan dari kumpulan Khalifah. Abang (Vokalis) yang diketahui ramai berasal dari Kudat mengatakan bahawa kampung asal beliau juga dari Beaufort. Cuma, membesar di Kudat. Kumpulan Khalifah sekarang terkenal dengan lagunya 'Hang Pi Mana'. Abang sempatmenceritakan sedikit mengen…