K E N A P A ?

Salam semua,

Hari ini nak bercerita mengenai KENAPA?

Cuba kamu sebut...Perkatan di bawah ini:

Kenapa?   Kenapa?      Napa? Why?      Y?    Wai?      Limaza?    Nokuo?  Nokuro? = "Kenapa"

Sebenarnya perkataan ini sangat merbahaya.

Lebih-lebih lagi Kita semua yang berada di Zaman Post Modern.

Zaman ini dikatakan zaman yang penuh dengan kekeliruan. Manusia semakin lama semakin menjadi-jadi. Kenapa berlakunya kes-kes bunuh, liwat rogol dan sumbang mahram. Kes buang bayi, kes bunuh diri, kes terjun sungai mati, kes hisap dadah, dan bermacam-macam kes lagi yang bukannya kes "TER" tapi "ME". Maksudnya, bukan kes yang tidak disengajakan tetapi kes-kes yang disengajakan. Kenapa kes "ME" ini terjadi...Hah kan baru cakap ada sudah persoalan kenapa?


Kes rogol,
faktor-faktornya

1)"DIA" tergila-gilakan seks. Sehinggakan sanggup untuk melakukannya kepada apa sahaja yang ada didepannya.

2) Mangsa nampak "SEDAP" yang seterusnya merangsang nafsu "DIA". (Nafsu memang mau sedap saja)

Berdasarkan 2 faktor di atas, pertama gilakan seks, kedua mangsa nampak sedap

Cuba kita fikirkan faktor lain di luar kotak selama 2 minit.


Tentu anda semua ada soalan sendiri semasa memikirkan faktor-faktor lain...yang aku tak tahu.

Tapi yang aku tahu, persoalan WHY sahaja yang boleh menjawab soalan saya tadi....

Ya tak?

Sebenarnya ada persoalan lain lagi 5W 1H
What
Where
When
Who
Why
How







Perkataan seterusnya kenapa akan disusuli dengan sebab. Dua perkataan ini memang sangat rapat. Apabila disoalkan kenapa jawapannya adalah sebab....

contoh lain yang mudah ialah dalam pembelajaran sendiri berlaku perkara yang mengelirukan.

Jika kita di beri tugasan daripada guru, pernah kita merasakan bahawa tugasan itu membebankan. Mulalah kita akan berfikir bahawa kenapa kita kena buat semua ini. Kemudian tugasan itu pula harus mengikut format-format tertentu, lalu kita tanya lagi kenapa tidak buat ikut format sendiri. Seterusnya kita akan mempersoalkan semula kenapa kita harus belajar semua ini. Ada lagi student yang baik sedikit akan bertanya, kenapalah kawan aku ne banyak tanya. Kemudian sesudah hantar, dapat markah, baru kita tanya, aduh kenapalah markah aku sikit saja. Lepas tu, kita soal lagi kenapa pula aku mau sedih, padahal aku memang tak campin bikin ne tugasan. Pastu kawan kita tanya kenapa pula. Kita pun soal lagi kawan kita, kenapa kau tanya kenapa pula. Kemudian kita teruskan buat tugasan subjek lain pula, pastu kita soal lagi, eh kenapa lah tugasan ini pun sama dengan yang sebelum ne. Lepas tu kawan kita pun tanya lagi balik, kenapa bah kau ne asyik2 tanya kenapa. Kemudian, bila siap hantar, lecturer pun tanya kita, kenapa markah kau asyik rendah ne. Kita pun jawab, sebab saya tak campin buat tugasan tu dalam hati. tak berani nak cakap berdiam diri. Kemudian kawan kita tanya , kenapa kau kena marah tadi. Kita pun jawablah. Teda apa-apa. Kenapalah kawan aku tanya macam ne, kata kita dalam hati. Lalu kita balik cuti, mak kita tanya, kenapa muka sedih saja? kenapa badan sudah kurus. Kita pun jawab tiada apa-apa kerana malas nak jawab persoalan tu. Kita rasa susah nak jawab sebab terlalu banyak pertanyaan kenapa.



Nampaknya cerita sudah panjang dan mengelirukan anda semua....


Tapi aku percaya,

Bahawa kebiasaannya aksi yang baik atau buruk berlaku selepas pesoalan WHY? di utarakan

Jadi jangan keliru sangat dengan perkataan KENAPA


"Jangan pergi terlalu jauh kalau iman tak cukup kuat"

Ulasan

  1. haaaahhh!!!! case close...kekekekke

    BalasPadam
  2. yes...I think WHY is something that never close...

    BalasPadam

Catat Ulasan

Terima Kasih atas komen yang anda berikan. Ianya amat berguna dan saya amat menghargainya.

Catatan popular daripada blog ini

Tarian Adai-Adai

Sumandak!

Di Sebalik Potachips