Langkau ke kandungan utama

Berilah seribu alasan

Janganlah besedih. Hidup ini indah. Jika melakukan kesilapan, hendaklah sentiasa betaubat. Walau sejahat mana kita, tuhan itu maha pengasih lagi maha penyayang. Sesungguhnya manusia senantiasa melakukan kesalahan. Kita tidak tahu apa yang akan berlaku kepada kita nanti. Cuma kita sudah diberitahu caranya untuk berbuat baik. Tinggal lagi kita amalkannya. Jangan takut untuk melakukan kebaikan. berilah seribu alasan untuk melakukan kejahatan. Melakukan kejahatan itu pada saya kita yang mereka-rekanya.

Antara alasan:

1) Alah demamlah tak boleh mencuri ni.
2) Alah macamana nak melepak ni tiada kasut melepak.
3) Macamana aku mau malas ni kalau pakai baju ni.
4) Alah macamanalah mau ponteng sekolah ni kalau, kaki berdarah.
5) Malasnya rasa, esok jelah aku membunuh.
5) Esh, esok jelah aku pegi menconteng hari ni makcik aku kawin.
6) Geng, hari ni aku tak dapat pegi markas, sebab kucing aku hilang.
7) Dan lain-lain lagi..

Tak salah rasanya untuk mencipta alasan untuk membuat jahat. So, mulalah untuk memberi alasan untuk tidak buat perkara buruk.

Ok, thanks for reading.

(^_^)


Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Sumandak!

Salam Blogger dan Salam Pembaca...

Hari ini saya mau cerita sikit mengenai SUMANDAK...

Sumandak adalah bahasa dusun di Sabah yang bermaksud perempuan. (yang saya tau lah)

Namun, kebiasaannya Sabahan merujuk sumandak itu ialah "gadis dusun cantik"

Ya, saya setuju itu. Atukoi...

Sumandak di Sabah semua cantik-cantik. Bukan setakat cantik dari paras rupa, malah budi bahasa mereka yang sopan santun dan peramah menyokong lagi kekuatan maksud bagi perkataan "cantik" tersebut. Kebanyakan orang-orang dusun memang peramah kerana sudah menjadi adat dan kebiasaan mereka semenjak kecil lagi dalam komuniti mereka.

Hal ini telah menyebabkan ramai individu bukan sahaja dari Sabah malah seluruh Malaysia terpikat dengan kecantikan mereka ini. Mempunyai paras rupa yang putih melepak dan sentiasa melemparkan senyuman menambah lagi perasaan cinta terhadap mereka. Seperti juga gelaran "Perempuan Melayu Terakhir" yang popular dalam kalangan orang Melayu, di Sabah tampak simila…

Tarian Adai-Adai

Penghargaan
Syukur ke hadrat ilahi dengan limpah kurnianya memberikan kekuatan dan keyakinan dalam menghasilkan kerja kursus yang pertama ini buat hambanya yang super lemah dan serba serbi kekurangan.Dalam menghasilkan sesuatu kerja kursus ianya suatu proses yang memakan masa lama untuk membaca dan memahami serta menghayati setiap naskhah buku,laman web jurnal atau petikan-petikan ensiklopedia.Justeru dengan rezeki yang diberikan oleh tuhan iaitu kesihatan tubuh badan faktor utama kejayaan penghasilan kajian ini.Tidak dilupakan kepada Puan Sri Ningsih yang banyak memberi tunjuk ajar dan ruang masa kepada para pelajarnya dengan penuh dedikasi dan tauliah.Semoga tuhan akan memberikan kesihatan dan rezeki yang berlimpah ruah kepada puan.Ucapan terima kasih juga saya tujukan kepada rakan-rakan yang membantu dalam penghasilan kajian ini.Terima kasih semua.
Setiap semester pelajar-pelajar tahun 1 Seni Kreatif (HA11) akan membuat kerja kursus di bawah kod kursus CA10103 Sejarah Tari yang di…

Sos Life Menghasilkan 26 Juta Botol Setahun!

Ada 12 jenama Makanan Malaysia yang terkenal di luar negara. Antaranya sos life. Siapa tak pernah makan? Eh mustahillah kalau tak pernah. Sedap pula makan dengan KFC. Rupanya memang terkenal juga di oversea. Wow! Tak sangka.
Nak tahu lagi 11 jenama tekan sini atau klik gambar
Jadi kepada pengusaha sos jenama tempatan jadikan rujukan. Ikut langkah Life. Sekali aku pernah makan sos lada putih masa ikut Pitch Borneo. Pergh sedap boleh pergi jauh.