Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari November, 2010

Perkataan "Bah"

Perkataan yang penuh retorik.
Contoh 1:     -si Rick seorang yang suka bermain PES 2009. Roommate nya si Acai. Rick sedang belajar. Tiba-tiba, si Acai kata "Bah". Rick akan alert, tentang perkataan itu. Mesti dia sudah set bah tu mengajak dia mau main game PES 2009
Contoh 2:     - Acai pula sedang belajar. Rick kata "Bah". Acai alert bahawa perkataan tu mengajak dia outing shopping. Sebab si Acai minat shopping.
Perkataan yang sensitif
    - Di Sabah majoriti guna perkataan Bah. Hampir semua kaum memahaminya. Sebab tu mungkin di sini kena panggil Sa "Bah". kalau di pecah kan, Perkataan Sabah tu pada pendapat saya, "Saya Bah". Sebab "Sa" tu saya kalau di Sabah. "Bah" kata banyak makna.
Contoh 1:
      - Orang semenanjung pada pertama kali mendengar akan hairan. Sebab di sana Bah tu banjir. 
Contoh 2:
       - Orang Arab ingat huruf "Ba".

Maksud Lambang

Lambang apa? Anak Panah Anak Panah ini bermaksud seimbang.
Di mana yang Seimbang? Dalam hati
Bila Seimbang? Barulah Seronok
Siapa yang Cipta? Aku
Kenapa? Sebab nak jadi neutral
How? Tidak ke atau ke kanan. Tapi semakin Ke Kiri dan Ke kanan. Mengembang.
depan Sekolah

Apa ne?

Tuang air lah dulu

Bersama sally dan....

Semasa pementasan

Polis

Penjual CD

Hip Hop

Bersama Saiful

Wan dan Adi

para pelakon

Wajah-Wajah Kota
Semasa menunggu bas mau balik ke kolej kediaman...

Sebelum kuliah

Evelin dan Mag

Daniel...minat Ygwie Malmsteen...speed..
VS

Kamu rasa siapa yang menang?
Sanggar, Cucur pisang, Pisang Goreng, Goreng Pisang atau apa2 lah. Memang sadap dimakan petang2...Apa kata kita jual di negara barat? sadap tu kan?
Ah, ne la aktiviti kami semasa boring. Going Parvis lepak makan roti canai. Yang pakai topi tu Si Eric, roommateku. Ada lagi dua orang depan kami ne tapi x nampak. yg belakang tu bukan...heheh..

Ah ne Si Acai. Orang Tawau. Berbangsa Hakka. Tapi loghat Tawau. Mula2 aku masuk bilik dia lah yang aku jumpa. Dia ne suka mendownload. Dia ada blog juga di url: vkchai.blogspot.com. Kalau sudi lawat2 lah dia sana...
Ne pula si Yap Kungfu. Classmate ku. Dia ne minat dalam muzik dan fotografi. Lama dah dia mau beli kamera. Konon2 dia paling bassis hebat di Kota  Marudu. Ne Lagi seorang roommate ku. Namanya Eric Junior. Dia bukan adik beradik si Eric Senior. Ne Rickeldy Moisy. Tinggal di Tuaran. Dia suka dengan Siti Nurhaliza Blok H...dulu not available sekrang dah available dah. Baju trip2 lagi 1st year. Suka main golf dalam jamban...Practice di Likas Driving Range.
Ani tah bila sudah habis exam, asyik online ja. Selain atu, men game. Kalau inda pun tidur.. Tapi rasa relaks lah kepala tiada mau di baca lagi. Cuma perlu ready for the next semester. Em, nda sabar rasanya mau habis belajar ne. Penat sudah belajar bah kan. Ngalih2... Bila tah kan habis ani.
      Apa yang kan dibuat cuti ani? aku plan mau baca buku yang berkaitan dengan sem depan. Insya Allah, tebaca jua tu kali semasa cuti ani kan. Aku mau tolong kakak ku yang mau pindah ke Beaufort dari Tamparuli. Mcam best juga tu. Hai nda sabar sudah kan mulih. Aku masih lagi di hostel sebab ikut produksi final year Seni Kreatif. So, tepakssa bekampung di sini. Bilik pun masih belum berkemas lagi. Aku mau kemas bilik dulu lah. Pastu prepare barang2 yang mau dibawa mulih. Macamana mau mulih ne ah. Minta ambil lah aku. Durang si MAder kah. Boleh jua jalan2 sama durang. Aku mau cabar si Ridzuan main pool.
      Oh ya, Wan, nanti minta OS Ubuntu patmua ya. Aku mau try app tu. Kau cakap sesuai untuk bua…

Jujur

Kisah ini bermula semasa aku belajar di tingkatan 4. Masa tu aku tinggal di asrama. Memang aku suka tinggal di asrama. Aku ada ramai kawan. Macam-macam jenis ada. Ada yang suka mengacau, ada yang suka membuli, ada yang suka membaca, ada yang suka makan maggi, ada pula yang suka makan betik muda. Tapi, aku tak kisah sebab aku suka join dorang. Memang aku tak boleh lah tinggal di rumah.                 Aku tinggal di bilik paling atas. Kawan sebilikku ada tujuh orang. Satu bilik lapan orang. Ada lapan biji loker dan lapan biji katil. Empat senior dan empat junior. Tapi tahun ne, tiga orang daripada junior tu telah berpindah sekolah agama. Jadi, tinggallah si Amin junior kami. Kami pun senang hati. Bukan apa, senang kami nak buli nanti. Minta magginya setiap hari.                 Si Amin ni sorang yang rajin. Plus jujur lagi tu. hari-hari setiap kali bangun pagi mesti dia sapu lantai, buang sampah, dan membersihkan cermin. Tak payah disuruh pun dia buat juga. Eh, menunjuk-nunjuk baik pula …