WooCommerce

Pomade 20's, Ducktail, Pompadour dan Quif

Assalamualaikum.

Pommade
Menurut wikipedia  pommade berasal dari perkataan French. Bermaksud salap. Salap adalah sejenis ubat lebam untuk mencegah kuman. 
Salap adalah , likat , penyediaan homogen separa pepejal, yang paling biasa yang berminyak , minyak tebal (minyak 80 % - air 20 %) dengan kelikatan yang tinggi, yang bertujuan untuk aplikasi luaran untuk kulit atau membran mukus

1920's
Pada tahun 20-an ia menggunakan   bear fat (Lemak Beruang) atau lard, Lanolin (gris bulu), beeswax (lilin lebah), dan petroleum jelly (jeli petroleum). Antara jenama terawal ketika itu ialah Murray's Superior Pomade. Berbanding gel dan semburan, Pommade tahan lebih lama, berkilat dan rapi. Sehingga perlu mencuci beberapa kali untuk menghilangkannya.

Stail Rambut

Stail rambut yang menggunakan Pommade ialah ducktailpompadour, dan quiff.


Ducktail

Elvis dengan Pompadour

Elly Jackson Of Laroux dengan Quiff

Pandangan Peribadi
Secara peribadi saya kurang meminati Pommade untuk digunakan ke atas rambut kerana kesukaran untuk membersihkannya. Selain itu, bahan yang digunakan adalah lemak haiwan yang saya memang tidak suka kerana terlalu likat. Itu terpulang kepada kesukaan masing-masing. Tapi, bila melihat abang, adik dan kawan-kawan lain memakainya smart juga.

Muka confident

Hahaha
Terima kasih kepada Sukman Abd Malik di Bro's Barbershop KK yang menggunting rambut yang emsem ini. Hihi.

Sekian.

(^_^)v

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Sumandak!

Tarian Adai-Adai

Di Sebalik Potachips

WooCommerce