Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Dah lama jari ini tidak menari di atas papan kekunci.
Korang pa khabar? Saya ni rasa demam sebab lama tak menekan keyboard. Sibuk dengan cousin kahwin....dan bermacam-macam lagi.
Kali ini saya nak share sebuah buah. (Eh lain macam je bunyinya). Masa I tengok entri Miss Z 5 Buah-buahan yang patut kamu rasa, terasa nak share pula mengenai sebuah buah..(eh lagi sekali) yang kami panggil sebagai Asam Arui atau Aur. Buah ini berwarna merah dan isi berwarna putih. Bentuk dalamnya macam buah limau cuma bersaiz lebih kecil. Rasanya pula sangat manis. Amat sedap di makan begitu sahaja (manis ranum) atau di jeruk (masam). Kulitnya pula boleh dijemur untuk dijadikan asam yang dicampur semasa merebus ikan. Kulit yang sudah dikeringkan ini selalunya dipanggil asam keping. Kalau sudah, mari kita lihat gambar Buah Asam Arui.
Asam Arui |
Ini merupakan contoh buah asam Arui yang masih mentah. (Nampak sangat tangan pucat semasa mengupas buah ini)
Ini pula contoh buah asam Arui yang sudah masak.
Beginilah cara untuk membelah buah asam Arui/Aur
Nenek suruh kupas untuk dijeruk. |
Kata nenek, memang sedap dimakan dengan garam.
E'eh, sedaplah. Memang terbukti sedap apabila di makan dengan garam.
Kulit ini akan dijemur di tengah panas. Apabila kering ianya akan menjadi kehitaman.
Asam yang telah siap di proses. Kulit akan dijemur. Isinya akan di jeruk didalam balang. Jeruk menggunakan garam. Apabila dijeruk, isinya yang manis akan menjadi sangat masam.
Baiklah, sampai di sini dahulu entri kali in. Lain kali saya share lagi. Mau cari dulu gambar buah yang lain.
Sekian, terima kasih.
(^_^)
ouh. sy tau ni buah. mama sy slalu guna ni buah dlm masakan. tp yg dah di jemur la. yg kering, hehe.
BalasPadamYa. dia la tu... sudah kering kami panggil asam keping..kamu sama juga ka? hehe
Padamhaha. sama la tu. ada pokok dia ni d blkg rumah, tp nda bbuah. hehe.
BalasPadamOh ada di belakang rumah kamu....sedap tu buahnya manis kan
PadamAssalamualaikum... Boleh tak saya dapatkan benih pokok asam aur aur ini... Saya dpd Pahang
BalasPadamSedap asam ni buat masak..nak kene benih..klau biji tak idup...sye penah kirim pda sahabat yg keje askar kt sarawak bwa benih dan biji..daun muda yg merah pula boleh buat ulam..skrg dh mati pula..mungkin iklim tk sama atau tanah tk sesuai...
Padam