Langkau ke kandungan utama

Asam Aur/Arui

Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Dah lama jari ini tidak menari di atas papan kekunci.

Korang pa khabar? Saya ni rasa demam sebab lama tak menekan keyboard. Sibuk dengan cousin kahwin....dan bermacam-macam lagi.

Kali ini saya nak share sebuah buah. (Eh lain macam je bunyinya). Masa I tengok entri Miss Z 5 Buah-buahan yang patut kamu rasa, terasa nak share pula mengenai sebuah buah..(eh lagi sekali) yang kami panggil sebagai Asam Arui atau Aur. Buah ini berwarna merah dan isi berwarna putih. Bentuk dalamnya macam buah limau cuma bersaiz lebih kecil. Rasanya pula sangat manis. Amat sedap di makan begitu sahaja (manis ranum) atau di jeruk (masam). Kulitnya pula boleh dijemur untuk dijadikan asam yang dicampur semasa merebus ikan. Kulit yang sudah dikeringkan ini selalunya dipanggil asam keping. Kalau sudah, mari kita lihat gambar Buah Asam Arui.

Asam Arui
Asam yang muda juga masih boleh dimakan. Isinya juga manis. Jadi tak kira mentah ke, masak ke boleh dimakan. Cuma, buah yang masak agak bergetah dan menyebabkan gigi dan mulut menjadi kuning. Sebab tu, saya suka makan yang tidak terlalu masak. Tak berapa bergetah.

Ini merupakan contoh buah asam Arui yang masih mentah. (Nampak sangat tangan pucat semasa mengupas buah ini)

Ini pula contoh buah asam Arui yang sudah masak.

Beginilah cara untuk membelah buah asam Arui/Aur

Nenek suruh kupas untuk dijeruk.

Kata nenek, memang sedap dimakan dengan garam.

E'eh, sedaplah. Memang terbukti sedap apabila di makan dengan garam.

Kulit ini akan dijemur di tengah panas. Apabila kering ianya akan menjadi kehitaman.

Asam yang telah siap di proses. Kulit akan dijemur. Isinya akan di jeruk didalam balang. Jeruk menggunakan garam. Apabila dijeruk, isinya yang manis akan menjadi sangat masam.

Baiklah, sampai di sini dahulu entri kali in. Lain kali saya share lagi. Mau cari dulu gambar buah yang lain.

Sekian, terima kasih.

(^_^)





Ulasan

  1. ouh. sy tau ni buah. mama sy slalu guna ni buah dlm masakan. tp yg dah di jemur la. yg kering, hehe.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ya. dia la tu... sudah kering kami panggil asam keping..kamu sama juga ka? hehe

      Padam
  2. haha. sama la tu. ada pokok dia ni d blkg rumah, tp nda bbuah. hehe.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Oh ada di belakang rumah kamu....sedap tu buahnya manis kan

      Padam

Catat Ulasan

Terima Kasih atas komen yang anda berikan. Ianya amat berguna dan saya amat menghargainya.

Catatan popular daripada blog ini

Sumandak!

Salam Blogger dan Salam Pembaca...

Hari ini saya mau cerita sikit mengenai SUMANDAK...

Sumandak adalah bahasa dusun di Sabah yang bermaksud perempuan. (yang saya tau lah)

Namun, kebiasaannya Sabahan merujuk sumandak itu ialah "gadis dusun cantik"

Ya, saya setuju itu. Atukoi...

Sumandak di Sabah semua cantik-cantik. Bukan setakat cantik dari paras rupa, malah budi bahasa mereka yang sopan santun dan peramah menyokong lagi kekuatan maksud bagi perkataan "cantik" tersebut. Kebanyakan orang-orang dusun memang peramah kerana sudah menjadi adat dan kebiasaan mereka semenjak kecil lagi dalam komuniti mereka.

Hal ini telah menyebabkan ramai individu bukan sahaja dari Sabah malah seluruh Malaysia terpikat dengan kecantikan mereka ini. Mempunyai paras rupa yang putih melepak dan sentiasa melemparkan senyuman menambah lagi perasaan cinta terhadap mereka. Seperti juga gelaran "Perempuan Melayu Terakhir" yang popular dalam kalangan orang Melayu, di Sabah tampak simila…

Tarian Adai-Adai

Penghargaan
Syukur ke hadrat ilahi dengan limpah kurnianya memberikan kekuatan dan keyakinan dalam menghasilkan kerja kursus yang pertama ini buat hambanya yang super lemah dan serba serbi kekurangan.Dalam menghasilkan sesuatu kerja kursus ianya suatu proses yang memakan masa lama untuk membaca dan memahami serta menghayati setiap naskhah buku,laman web jurnal atau petikan-petikan ensiklopedia.Justeru dengan rezeki yang diberikan oleh tuhan iaitu kesihatan tubuh badan faktor utama kejayaan penghasilan kajian ini.Tidak dilupakan kepada Puan Sri Ningsih yang banyak memberi tunjuk ajar dan ruang masa kepada para pelajarnya dengan penuh dedikasi dan tauliah.Semoga tuhan akan memberikan kesihatan dan rezeki yang berlimpah ruah kepada puan.Ucapan terima kasih juga saya tujukan kepada rakan-rakan yang membantu dalam penghasilan kajian ini.Terima kasih semua.
Setiap semester pelajar-pelajar tahun 1 Seni Kreatif (HA11) akan membuat kerja kursus di bawah kod kursus CA10103 Sejarah Tari yang di…

Sos Life Menghasilkan 26 Juta Botol Setahun!

Ada 12 jenama Makanan Malaysia yang terkenal di luar negara. Antaranya sos life. Siapa tak pernah makan? Eh mustahillah kalau tak pernah. Sedap pula makan dengan KFC. Rupanya memang terkenal juga di oversea. Wow! Tak sangka.
Nak tahu lagi 11 jenama tekan sini atau klik gambar
Jadi kepada pengusaha sos jenama tempatan jadikan rujukan. Ikut langkah Life. Sekali aku pernah makan sos lada putih masa ikut Pitch Borneo. Pergh sedap boleh pergi jauh.